De Stenenbeer ( eigenlijk Steenenbeer ) in de 20e eeuw
Deze webpabina toont de ontwikkelingen van de Steenenbeer en directe omgeving in Vlissingen, waar ik eind 50- begin 60-er jaren opgroeide. Aan het begin van de 20e eeuw keek je vanaf de huizen op de Steenenbeer uit op de later gedempte Nieuwe Haven.
De andere kaden van de gedempte haven, kregen nadien nieuwe straatnamen. De Pottekade ( of Pottekaai ) veranderde in Wilhelminastraat en de Hooikade werd Hendrikstraat. Op krantenbankzeeland.nl is te vinden dat dit in april 1908 door de gemeenteraad is besloten. In de gedempte haven tussen deze straten en tegenover de huizen aan de Steenenbeer verrees rond 1915 het nieuwe Post- en Telegraafkantoor. Helaas is dit fraaie gebouw eind vorige eeuw gesloopt voor de aanleg van een parkeerterrein.

Tenslotte een advertentie uit 1923 van het Harley Huis op Steenenbeer 1, een opmerkelijk artikel over de voormalige bewoners van huisnummers 3, 5 en 7 en een bericht op vlissingendronk.nl over het in de 60-er jaren gehuisveste pension in hoekpand 11. De huisnummers 13 t/m 19 hadden toen al plaats gemaakt voor scheepswerf de Schelde.


© A.J. ( Hans ) van Hal, https://www.ajvanhal.nl